måndag 14 april 2014

Sött & gott









I en av mina inredningstidningar hittade jag ett recept på god marängtårta, ett recept av Louise Johansson. 
Var tvungen att testa denna läckerbit.
Missade att ta bild på den färdiga tårtan som jag hade på en tjejträff men hann med en snabb bild innan sonen tog sista biten :)
Lite bökig var den allt och jag tyckte inte det blev tillräckligt med mousse så jag gjorde min egna variant men här får ni det riktiga receptet:

Chokladmarängtårta med karamelliserad mjölkchokladmousse & hallon
Värm ugnen till 150 grader, varmluft. Rita upp två rundlar, 20 cm i diameter, på ett bakplåtspapper. Hacka och smält chokladen till bottnarna i en bunke över ett vattenbad. Låt svalna. Vispa äggvita, citronsaft och 0,5 dl socker med elvisp till ett vitt skum. Tillsätt resterande 0,75 dl socker och vispa till en krämig och elastisk maräng, det tar ca 4 min. Sikta ner florsocker och vänd försiktigt runt så att luften behålls. Tillsätt den smälta chokladen och rör försiktigt så att smeten blir marmorerad. 
Fördela marängen jämnt på rundlarna på bakplåtspappret och lägg över på en plåt. Grädda bottnarna i 10 minuter i mitten av ugnen, sänk sedan värmen till 100 grader och fortsätt grädda i ytterligare 90 minuter tills marängbottnarna är torra.
Koka socker och vatten till chokladmoussen till en gyllenbrun sirapsliknande karamell, det tar ca 2 min. Rör ner 1,25 dl flytande grädde i sockerblandningen. Ta av kastrullen från värmen, låt svalna i 2 min och blanda i äggulorna. Värm upp igen på svag värme under konstant omrörning tills krämen tjocknar och har en temperatur på 84 grader.
Sila krämen över den hackade chokladen och rör tills chokladen är upplöst. Låt svalna helt. Häll hälften av chokladkrämen i en bunke och ställ in i kylskåpet i minst 30 min. Vispa resterande 2 dl grädde fluffig. Blanda ner lite vispad grädde i chokladkrämen för att jämna ut temperaturerna. Vänd försiktigt i resterande grädde så att luften behålls och du får en fin mousse. Ställ in i kylskåpet.
Lägg marängbotten på ett stort fat. Varva chokladkräm, hallon och mousse. Lägg på den andra marängbottnen och garnera med hallon.



Påskveckan är igång. Skönt med en arbetsdag mindre denna veckan (och nästa vecka ;)).
Efter vanliga måndagsrutiner så är soffan intagen och jag kollar på Biggest Looser.

Hoppas er vecka startat bra?
Kramisar




20 kommentarer:

  1. Mums, så gott det ser ut!
    Kram/Maria

    SvaraRadera
  2. Det där såg riktigt smarrigt ut. Jag tänkte titta på serien som startar på svt kl tio ikväll. Kram Anita

    SvaraRadera
  3. Men jösses så gott det ser ut! Bökigt eller ej, snyggt som attan och ser smaskigt ut :-) Ha det gott!

    SvaraRadera
  4. Gud så gott det lät! Maräng är verkligen den godaste botten!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
  5. Maräng är utan tvekan det godaste man kan sätta tänderna i! :) Tror jag ska testa denna i påsk, tack för tipset!

    //Linda

    SvaraRadera
  6. Oj vad gott det ser ut. Läskigt gott! Kraaaam Pia

    SvaraRadera
  7. Den där hade jag moffat i mig på stuberten ;-) Såg ju hur smarrig ut som helst! Måste definitivt provas, kanske i påsk!
    KRAM!
    Judita

    SvaraRadera
  8. Wow det ser riktigt gott ut.
    Kram

    SvaraRadera
  9. Men så gott de lät! Det receptet sparar jag inför framtiden. Jag har inte sett nått av biggest looser. Jag som tycker om de programmet. Blir så imponerad och inspirerad av deltagarna. Önskar din en härlig veckan. Kram

    SvaraRadera
  10. Mums! Tycker så mycket om den här typen av efterrätter. Kan inte sluta när jag väl börjat ;)

    Idag har jag tryckt i mig pannkakor - igen!

    KRAM

    SvaraRadera
  11. Mmm såg gott ut. :-) Biggest looser får jag kolla på play idag, missade det igår. Kramizz Laila

    SvaraRadera
  12. Oj vad det där ser gott ut. Sak försöka fnula ut en härlig påsktårta idag tänkte jag …
    Ha en riktigt fin dag ~ och tack för din fina kommentar inne hos mig. KRAM, u.

    SvaraRadera
  13. Men hjälp så gott! :-)
    Ha en bra dag!
    Kram Anna

    SvaraRadera
  14. Mmm...Riktigt gottit ♡
    /Kram

    SvaraRadera
  15. Åh det lät som en tårta i min smak, brukar göra en liknande variant på den.. dock inte lika lyxig ;)

    SvaraRadera
  16. Marängtårta är ju så gott. Min man ska göra en till helgen då vi ska fira min mamma som fyller 70 :)
    Kram Pia

    SvaraRadera
  17. Det där både lät och såg gott ut!! Mums! Fina vovvarna på bilderna om utmaningen, man vill ju riktigt sträcka in handen och klappa dem;) Behöll ni någon av valparna eller fick alla nya hem? Här har jag hunnit längta efter att en viss valp ska bli vuxen ungefär femtioelva gånger per dygn sedan hon kom, jag är ingen "valpmänniska" får jag erkänna:) kram/Tanja

    p.s: tack för berömmet ang. kalaset, blev glad av dina ord!

    SvaraRadera
  18. Så gott....mums. Kram Anette

    SvaraRadera
  19. Så gott! Smaskigt recept och din kudde var bara så snygg! Kram Stina

    SvaraRadera