Älskar dessa lördagar när jag kan gå här hemma och göra det som jag känner för och idag blev det brödbak. Hela familjen äter nu sundare så efter tips hos Tina så blev det lchf frallor.
Jag har tidigare även gjort danskt rågbröd på mitt egna sätt.
Men även en "vanlig" brödsort som jag gjort många gånger, flätat festbröd.
Recept på lchf-frallor hittar ni här.
Min variant på danskt rågbröd:
25 g jäst
4 dl filmjölk
1/2 dl brödsirap
1/2 dl rapsolja
1 dl linfrö
2 dl solrosfrön
lite kruskakli
1,5 tsk salt
1,5 msk brödkryddor
4 dl grovt rågmjöl
3 dl dinkelmjöl
Värm filmjölken, 37 grader, och blanda i jästen.
Tillsätt de övriga ingredienserna sist mjölet.
Arbeta ihop till en deg i bakmaskin. Låt jäsa 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
Smörj och bröa en brödform och häll i smeten, låt det jäsa i 30 min till.
Sänk ugnen till 175 grader och sätt in formen i nedre delen av ugnen.
Grädda ca 1 h.
Flätade festbröd:
7 dl ljummet vatten
50 g jäst
1 msk salt
1,5 msk socker
1 dl olja
2 ägg
Drygt 2 l vetemjöl
Uppvispat ägg till penslingen
Vallmofrö
Häll vattnet i degbunken och smula i jästen. Tillsätt salt, socker, olja och ägg. Arbeta in så mycket mjöl att degen blir blank och släpper ifrån kanterna.
Degen ska nu jäsa i 30 min.
Dela degen i 2 delar, gör en fläta av varje del.
Sätt ugnen på 200 grader. Jäs på plåt ca 30 min. Pensla med ägg och strö över vallmofrö.
Grädda ganska långt ner i ugnen i 30 - 40 min.
När jag bakat färdigt var jag och tittade på minstingen som spelade fotboll. Faktiskt lite vårkänsla i luften idag. Verkar som skogens djur fått vårkänslor oxå.
När jag stod i köket och plockade sprang det förbi en älgko med 2 kalvar!!!
På vår gata... de hade verkligen irrat bort sig stackarna.
Tyvärr hann jag inte få fram mobilen och ta kort.
Här kör vi nu lördagsmys!
Kram på er
Häll vattnet i degbunken och smula i jästen. Tillsätt salt, socker, olja och ägg. Arbeta in så mycket mjöl att degen blir blank och släpper ifrån kanterna.
Degen ska nu jäsa i 30 min.
Dela degen i 2 delar, gör en fläta av varje del.
Sätt ugnen på 200 grader. Jäs på plåt ca 30 min. Pensla med ägg och strö över vallmofrö.
Grädda ganska långt ner i ugnen i 30 - 40 min.
När jag bakat färdigt var jag och tittade på minstingen som spelade fotboll. Faktiskt lite vårkänsla i luften idag. Verkar som skogens djur fått vårkänslor oxå.
När jag stod i köket och plockade sprang det förbi en älgko med 2 kalvar!!!
På vår gata... de hade verkligen irrat bort sig stackarna.
Tyvärr hann jag inte få fram mobilen och ta kort.
Här kör vi nu lördagsmys!
Kram på er
Ljuvliga bröd - Tack för recepten :)
SvaraRaderaMen oj irrande älgko med barn spännande & härligt med Vår i luften/Lördagskramen
Många bloggare som har bakat i dag läser jag. Ditt rågbröd ska jag helt klart testa. Här gjorde vi en lite nyttigare variant på bulle i går.
SvaraRaderaHa en skön kväll!
Wow här var det bakat....bullarna måste jag bara prova, dom ser superglad ut. Ha en skön kväll.
SvaraRaderaKram Anna
Duktiga du, så mycket du bakat.
SvaraRaderaHa en fin kväll
Kram Maria
oj vad mycket gott bröd! Jag känner precis som du att det är så himla mysigt med sådana lördagar där man bara kan göra som man vill. Kram Pernilla
SvaraRaderaMen hallå! Hur duktig är du då ;-) Den frukosten skulle jag vilja vakna upp till..
SvaraRaderaHoppas du har en fin helg.
Kram
Helen
Tack för recepten, såg jätte gott ut.
SvaraRaderaJag måste verkligen ta tag i det här med maten, suck ;)
Trevlig kväll.
Kram Pia
tack för receptet, så gott med hembakat
SvaraRaderaHanna
Allt för länge sedan jag bakade matbröd :(
SvaraRaderaSå gott det ser ut! =)
Kram /Maria
Vad gott det där er ut = )! Kul att du hittade in till min nya blogg. Jag som har haft blogg i många år har startat upp min nya och det är som nytt med nya besökare = ).
SvaraRaderaKram L-L
Så gott det ser ut! Hoppas att jag ska hinna baka bröd i morgon :) Tack för din kommentar om mitt företagande. Kände att det var dags att gå från dröm till verklighet och göra det jag egentligen inte vågar göra ;)
SvaraRaderaKram Maria
Å så gott med nybakt hembakt bröd!!!
SvaraRaderaÄr med sugen på att baka något glutenfritt bröd.
Ha en fortsatt fin helg!
Kram Anna
Jag äter i princip aldrig smörgåsar, men en hembakt smörgås äter jag väldigt gärna då och då! Så mycket godare, och gärna med mycket "krafs" i brödet..!
SvaraRaderaÖnskar Dig en skön söndag, kram Kate
Mums! Kul att baka bröd!
SvaraRaderaKram Malin
brödrecept tar vi tacksamt emot... alltid kul att testa nya ... man tröttnar på köpebröd
SvaraRaderaGott med hembakat bröd! Bakat har jag inte gjort på evigheter, men jag har fått ett recept av en kompis på semle-muffins som jag är lite sugen på att testa. Inte så hälsosamt dock... //kram maria
SvaraRaderaSå gott med hembakat bröd! Jag borde bli bättre på det och baka bröd oftare. Ha en fin söndag! Kram Camilla
SvaraRaderaVad går upp mot hembakat bröd...mums!!!!.......på torpet har vi mycket rådjur som springer omkring både vinter och sommar....dom är så tama och fina ....men det är synd när dom irrar sej omkring i stadsmiljö....
SvaraRaderaHa de gott! kram bia
Åååå himmel såå mycket gott !!!'
SvaraRaderaOch det finns verkligen inget som slår just hembakat.
Och skönt med en riktigt "skrotar" lördag ;)))
Kram Thess
Älskar att baka bröd, tackar för två nya goda recept till samlingen.
SvaraRaderaKram
Bröd som är så gott och för att inte tala om hur gott det doftar. När jag gick till posten idag höll jag på att svimma för det luktade nybakat längs hela gatan. Blev sååå himla sugen på att köpa något. Fast här finns mest vitt bröd i olika form, inget speciellt gott surdeg eller rågbröd eller annat spännande. Så jag avstod.
SvaraRaderaKram Anette