lördag 22 februari 2014

Bröd på olika vis...




Älskar dessa lördagar när jag kan gå här hemma och göra det som jag känner för och idag blev det brödbak. Hela familjen äter nu sundare så efter tips hos Tina så blev det lchf frallor.
Jag har tidigare även gjort danskt rågbröd på mitt egna sätt.
Men även en "vanlig" brödsort som jag gjort många gånger, flätat festbröd.



Recept på lchf-frallor hittar ni här.


Min variant på danskt rågbröd:
25 g jäst
4 dl filmjölk
1/2 dl brödsirap
1/2 dl rapsolja
1 dl linfrö
2 dl solrosfrön
lite kruskakli
1,5 tsk salt
1,5 msk brödkryddor
4 dl grovt rågmjöl
3 dl dinkelmjöl

Värm filmjölken, 37 grader, och blanda i jästen.
Tillsätt de övriga ingredienserna sist mjölet.
Arbeta ihop till en deg i bakmaskin. Låt jäsa 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. 
Smörj och bröa en brödform och häll i smeten, låt det jäsa i 30 min till. 
Sänk ugnen till 175 grader och sätt in formen i nedre delen av ugnen.
Grädda ca 1 h.


Flätade festbröd:
7 dl ljummet vatten
50 g jäst
1 msk salt
1,5 msk socker
1 dl olja
2 ägg
Drygt 2 l vetemjöl

Uppvispat ägg till penslingen
Vallmofrö

Häll vattnet i degbunken och smula i jästen. Tillsätt salt, socker, olja och ägg. Arbeta in så mycket mjöl att degen blir blank och släpper ifrån kanterna. 
Degen ska nu jäsa i 30 min. 
Dela degen i 2 delar, gör en fläta av varje del.
Sätt ugnen på 200 grader. Jäs på plåt ca 30 min. Pensla med ägg och strö över vallmofrö. 
Grädda ganska långt ner i ugnen i 30 - 40 min.




När jag bakat färdigt var jag och tittade på minstingen som spelade fotboll. Faktiskt lite vårkänsla i luften idag. Verkar som skogens djur fått vårkänslor oxå. 
När jag stod i köket och plockade sprang det förbi en älgko med 2 kalvar!!!
På vår gata... de hade verkligen irrat bort sig stackarna.
Tyvärr hann jag inte få fram mobilen och ta kort.


Här kör vi nu lördagsmys!
Kram på er





21 kommentarer:

  1. Ljuvliga bröd - Tack för recepten :)
    Men oj irrande älgko med barn spännande & härligt med Vår i luften/Lördagskramen

    SvaraRadera
  2. Många bloggare som har bakat i dag läser jag. Ditt rågbröd ska jag helt klart testa. Här gjorde vi en lite nyttigare variant på bulle i går.
    Ha en skön kväll!

    SvaraRadera
  3. Wow här var det bakat....bullarna måste jag bara prova, dom ser superglad ut. Ha en skön kväll.

    Kram Anna

    SvaraRadera
  4. Duktiga du, så mycket du bakat.
    Ha en fin kväll
    Kram Maria

    SvaraRadera
  5. oj vad mycket gott bröd! Jag känner precis som du att det är så himla mysigt med sådana lördagar där man bara kan göra som man vill. Kram Pernilla

    SvaraRadera
  6. Men hallå! Hur duktig är du då ;-) Den frukosten skulle jag vilja vakna upp till..

    Hoppas du har en fin helg.

    Kram
    Helen

    SvaraRadera
  7. Tack för recepten, såg jätte gott ut.
    Jag måste verkligen ta tag i det här med maten, suck ;)

    Trevlig kväll.
    Kram Pia

    SvaraRadera
  8. tack för receptet, så gott med hembakat
    Hanna

    SvaraRadera
  9. Allt för länge sedan jag bakade matbröd :(
    Så gott det ser ut! =)
    Kram /Maria

    SvaraRadera
  10. Vad gott det där er ut = )! Kul att du hittade in till min nya blogg. Jag som har haft blogg i många år har startat upp min nya och det är som nytt med nya besökare = ).

    Kram L-L

    SvaraRadera
  11. Så gott det ser ut! Hoppas att jag ska hinna baka bröd i morgon :) Tack för din kommentar om mitt företagande. Kände att det var dags att gå från dröm till verklighet och göra det jag egentligen inte vågar göra ;)
    Kram Maria

    SvaraRadera
  12. Å så gott med nybakt hembakt bröd!!!
    Är med sugen på att baka något glutenfritt bröd.
    Ha en fortsatt fin helg!
    Kram Anna

    SvaraRadera
  13. Jag äter i princip aldrig smörgåsar, men en hembakt smörgås äter jag väldigt gärna då och då! Så mycket godare, och gärna med mycket "krafs" i brödet..!
    Önskar Dig en skön söndag, kram Kate

    SvaraRadera
  14. Mums! Kul att baka bröd!
    Kram Malin

    SvaraRadera
  15. brödrecept tar vi tacksamt emot... alltid kul att testa nya ... man tröttnar på köpebröd

    SvaraRadera
  16. Gott med hembakat bröd! Bakat har jag inte gjort på evigheter, men jag har fått ett recept av en kompis på semle-muffins som jag är lite sugen på att testa. Inte så hälsosamt dock... //kram maria

    SvaraRadera
  17. Så gott med hembakat bröd! Jag borde bli bättre på det och baka bröd oftare. Ha en fin söndag! Kram Camilla

    SvaraRadera
  18. Vad går upp mot hembakat bröd...mums!!!!.......på torpet har vi mycket rådjur som springer omkring både vinter och sommar....dom är så tama och fina ....men det är synd när dom irrar sej omkring i stadsmiljö....
    Ha de gott! kram bia

    SvaraRadera
  19. Åååå himmel såå mycket gott !!!'
    Och det finns verkligen inget som slår just hembakat.
    Och skönt med en riktigt "skrotar" lördag ;)))

    Kram Thess

    SvaraRadera
  20. Älskar att baka bröd, tackar för två nya goda recept till samlingen.
    Kram

    SvaraRadera
  21. Bröd som är så gott och för att inte tala om hur gott det doftar. När jag gick till posten idag höll jag på att svimma för det luktade nybakat längs hela gatan. Blev sååå himla sugen på att köpa något. Fast här finns mest vitt bröd i olika form, inget speciellt gott surdeg eller rågbröd eller annat spännande. Så jag avstod.
    Kram Anette

    SvaraRadera