onsdag 1 april 2015

En kaka i all hast....



När jag hade tjejträff sist så misslyckades jag med efterrätts kakan. Två gånger...
Till killarnas lycka för nu finns det kakor i frysen. 
Slängde ihop denna kladdkaka istället. I all hast.
Jag gjorde också en kolasås som jag ringlade över.


Plopp-kladdkaka

(Form cirka 22-24 cm)
3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
2 nypa med flingsalt
2 rullar med plopp eller center
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter. Fördela ut smeten och tryck ner en  10 – 15 ploppbitar . Ställ in i ugnen i cirka 20-30 minuter (jag hade min inne i 20 minuter men det var lite för länge). Den ska fortfarande vara lite lös i mitten. Ta ut och förvara svalt i minst 4 timmar eller gärna över natten.
Kolasås:
2 dl grädde
1,5 dl ljus sirap
0,5 dl socker

Koka samman alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull, på medelhög värme och rör då och då. Koka ca 10 12  min tills kolasåsen tjocknat något.

När den kallnat häll den över den kalla kakan.


Jag bakade också dessa pain riche till maten:

12 g jäst
2,5 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk sirap
ca 5,5 dl vetemjöl special

Smula ner jästen i en bunke, tillsätt lite vatten och rör ut jästen tills den lösts. Tillsätt resten av vattnet, salt och sirap.
Tillsätt slutligen mjölet.
Bearbeta degen i maskin i ca 5 minuter. Täck bunken med plastfolie och ställ  för att jäsa i 4 timmar.
Dela degen i 2 delar. Snurra och drag ut degen till två längder. Lägg för att jäsa utan bakduk i ca 45 min.
Pensla pain riche bröden med vatten. Grädda i 15 min i ca 250 grader.
(Ställ in en plåt med vatten i ugnen 5 min innan du ställer in brödet.



Några baktips från mig.


Onsdag och bara en dag kvar att jobba. Så skönt. Ser fram emot lite längre helg. 
Ha en fin kväll!
KRAM




14 kommentarer:

  1. Tack så ♡-ligt för gottia Recept/Kram

    SvaraRadera
  2. Så god den ser ut. Gott med kolasås till. Ha en fin kväll Kram Pernilla

    SvaraRadera
  3. Smarriga recept, men så typiskt att misslyckas med baket när man ska bjuda... Har inte kommit iväg på Fifty shades ä, men ska gå är det tänkt. Grått är snyggt, och passar till allt. Ja, utom i hårbotten då... ;( Och så snälla sönerna är som fixar och grejar hemma.
    Nu kämpar vi på med sista arbetsdagen imorgon....
    Kram från Kate

    SvaraRadera
  4. Vad gott....nu blev jag faktiskt lite sugen på att baka. Undrar om jag orkar i morgon.....Kram Anette

    SvaraRadera
  5. Kladdkaka är verkligen räddaren i nöden :-D

    SvaraRadera
  6. Så gott det såg ut!! Ibland kan även misslyckades kakor bli goda.. Min mamma gjorde något fel en gång, men bjöd iaf.. och alla tyckte de var såå goda och ville ha receptet! ;-)

    Glad Påsk!
    Kraam Therese

    SvaraRadera
  7. Jag älskar plopp. Det receptet kan vara nåt för mig.
    Kram Petra

    SvaraRadera
  8. Åhh vilka goda saker du bakat.. måste testas här hemma så tack för fina bilder och recept :)
    Önskar dig en härlig skärtorsdag och så kanske vi ses på blåkulla ikväll hihi ;)
    KRAMISAR

    SvaraRadera
  9. Hallå där!
    Å va smarrigt det där ser ut. Sååå länge sedan jag bakade.
    Sänggaveln är från Mio och det finns en klickbar länk direkt till gaveln i texten...det står MIO med stora bokstäver...hahaha...
    Kram o ha en fin påskhelg!
    Katarina

    SvaraRadera
  10. Du är så bra på att baka! Inte gör det något att man misslyckas någon gång! Och så finns det ju de som blir glada över det! ;)
    Plopp-kaka, det blev t o m jag sugen på att testa att baka... Plopp är ju SÅ gott :)
    Kram och ha en fortsatt fin skärtorsdag!
    /Maria

    SvaraRadera
  11. Inte roligt när det inte blir som man tänkt men det ser ut som att du löste det på bästa sätt :)
    Kram Maria

    SvaraRadera
  12. Den kakan så riktigt smarrig ut, måste jag prova.
    Kram Pia

    SvaraRadera
  13. Måste bara testa ditt recept på kladdkaka- låter spännande och så gott. Choklad älskare som man är . Kram Susanne

    SvaraRadera