onsdag 13 juli 2016

Bullar till fikat






Jag bakar inte alls mycket nu mot vad jag har gjort tidigare. Vi har mer nyttigheter i frysen nu än bakverk. Fortfarande tycker jag att det är roligt och avkopplande att baka så när vi har gäster eller när nån av sönerna önskar sig nybakat så fixar jag gärna det. 
Fick en önskan om nybakade kanelbullar så det blev det igår.

 

Vanligt enkelt bullrecept:
Smält 300 gr smör, blanda med 1 liter mjölk så det blir fingervarmt. Smula ner 2 pkt jäst i assistenten. Häll mjölkblandningen över. Tillsätt 2 dl socker och 1 tsk salt. Kör igång assistenten och tillsätt mjöl, lite åt gången. Jag mäter aldrig upp mjölet utan tillsätter tills degen känns smidig och blank. 
Låt den jäsa övertäckt i ca 30 minuter.

Jag kavlar ut degen, breder ut rumsvarmt smör, strör på socker och kanel eller kardemumma.
Gör alltid snäckor som min mamma lärde mig en gång (för väldigt länge sen...)



Låt de jäsa på plåt. Pensla sen med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda bullarna i 225 grader i 5 - 10 minuter.


Efter några plåtar så var det ett bullhav på köksön och nöjda söner!


Hade planerat en dag ute i solen men de där små molnen på smhi´s prognos var jättestora och det blev inte mycket sol eller värme. Idag heller. Det positiva är att jag fick en del gjort inne i alla fall. Lite tid i trädgården och två timmars promenad med vovvar i skogen så jag har varit ute minsann. Massor med blåbär har jag gått förbi så det får nog bli en dag med blåbärsplock snart.

Nu ska jag baka igen men nu blir det chokladbollar av nyttigare slag som jag visar er en annan dag.
Skön kväll till er!
KRAM



7 kommentarer:

  1. Finns absolut inget godare än en ljummen nybakad kanelbulle! Älskar't!

    KRAM Anna

    SvaraRadera
  2. Kanelbullar ÄR absolut det godaste fikabrödet, sen får det finnas hur mycket annat gott som helst. Men inget slår nybakta bullar!!!
    Onsdagskram från Kate

    SvaraRadera
  3. Å alltså nybakade bullar är ju bara himmelskt gott!
    Fick ett ryck o bakade här med o de bullarna är nog snart redan slut ;-)
    Kram Anna

    SvaraRadera
  4. Mmmm finns ju inget godare än nybakta bullar. Och så fina dina snäckor blir, får nog prova mig på att göra sådana också. :-) Kramizz Laila

    SvaraRadera
  5. Snurrebullar är både vackra och goda. Kraaam Pia

    SvaraRadera
  6. Oh, så vackert du snurrar dina bullar! Jag blev lite inspirerad, kanske det får bli ett sällsynt bullbak när sonen kommit hem.
    Susanne

    SvaraRadera